Интернет-магазин кальянов и аксессуаров для своих

Шкода від електронних сигарет

Електронні сигарети — за та проти

Куріння відоме людству з давніх-давен. Колись це було прерогативою еліти середньовічного суспільства. Згодом паління стало дуже розповсюдженим. Це заняття підкорило собі мільйони людей різних класів, етнічних груп, соціальних шарів. Сьогодні світ намагається позбутися цієї негативної звички. Промисловість, вивчивши нові віяння та модні тренди, запропонувала курцям здавалось би чудову альтернативу звичайному палінню — паріння електронних цигарок. Але чи справді це є вирішенням даної проблеми?

Що таке вейп

Електронна сигарета чи, по-іншому, вейп — це пристрій, що генерує аерозоль, до складу якого входить рідкий нікотин та різноманітні ароматизатори. Конструкція складається із:
  • корпусу;
  • акумулятора;
  • спеціальної ємності для нікотинової солі чи рідини;
  • нагрівального елементу.
Під час нагрівання рідина утворює пару, яку вдихає курець. Ароматизатори додають яскравих смакових відчуттів під час куріння вейпу. Аерозоль швидко потрапляє до кровоносної системи курця, тому закурювання відбувається дуже стрімко.

Підступність смачної пари

Паління електронок популярне серед представників молодого покоління та, на жаль, підлітків. Стильний дизайн, компактність, приємні аромати та відсутність тютюнового запаху стали причиною того, що пристрій для куріння став не лише доступним для юних користувачів. Мати його вважається ознакою сучасності та трендовості. Однак мало хто з молодих шанувальників вейпа знає про негативні побічні явища, притаманні курінню електронних сигарет. Вчені довели, що процес паріння не такий безпечний, як вважає більшість прихильників духмяної пари.

Про що говорять лікарі

Медики Масачусетської загально-клінічної лікарні з’ясували, що куріння електронних сигарет за дією нагадує вплив отруйних газів. Це негативно впливає на стан тканин органів дихання. Результати досліджень, опубліковані у науковому журналі New England Journal of Medicine Evidence, свідчать про виникнення фіброзу дихальних шляхів у вейперів. Такі ж пошкодження вчені спостерігали у людей, що постраждали від бойових газів під час військових подій. Серед ознак захворювання вони називали:
  • задуху;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • нестачу повітря;
  • запаморочення;
  • втрату свідомості.
Водночас лікарі наголошують, що відмова від паління вейпу може призвести до поступового відновлення організму. Проте це довготривалий процес, який може сягати 3-4 років.

Наслідки для здоров’я

Більшість курців внаслідок власної недалекоглядності та завдяки рекламі впевнені, що паріння електронних сигарет менш згубне, аніж куріння звичайних тютюнових виробів. Проте слід зазначити, що:
  • капсули для заправки електронок містять стільки ж нікотину, як 20 звичайних цигарок один вейп витримує близько 200 затяжок;
  • ароматизатори у таких пристроях не такі безпечні, як у кальянних чи інших курильних сумішах.
Науково доведено, що аерозоль, котрий випаровується із вейпа, провокує запальні процеси у легенях. Мікрочастинки цих випарів подразнюють ніжні епітеліальні тканини альвеол та можуть викликати напади астми. Також ці випаровування знижують захисні функції організму та опірність застудним і респіраторним захворюванням. Рідкий нікотин звужує кровоносні судини. Наслідком цього може стати сердечна недостатність. Як бачимо, спектр захворювань досить широкий.

Підбиваємо підсумки

Дослідивши усі наслідки, можемо стверджувати, що електронні сигарети — це не забавка. Якщо є потреба полишити згубну звичку, краще просто відмовитись від куріння взагалі, аніж замінювати традиційні тютюнові вироби новомодними електронними пристроями. Втім, кожна доросла та свідома людина має право робити власний вибір. Тим паче, що в інтернет-магазині Smokypanda — широкий асортимент високоякісних товарів для кальянокуріння, яке можна вважати гарною альтернативою звичайним цигаркам.
Задать вопрос менеджеру
Введите свое имя и номер телефона. Наш менеджер
свяжется с Вами в ближайшее время!